ГОЛОВНА ПРО НАС СТАТУТ УМОВИ ЧЛЕНСТВА СТРУКТУРА СПКУ СЕРТИФІКАЦІЯ ПАРТНЕРИ МАПА САЙТУ

15-е засідання Професійного комітету CFE. 20 вересня 2012

Відкрив засідання комітету його голова Ян Хайтс (Ian Hayets), він представив нових членів комітету і зупинився на наступних питаннях:

  • Схвалення протоколів останнього засідання Професійного комітету 18 квітня 2012 в Брюсселі
  • Висування нового голови Професійного комітету Діка Барментло (Dick Barmentlo) (Нідерланди)
  • Пропозиції по професійним кваліфікаційним директивам:
    - пропозиції від 19 грудня 2011 р. по модернізації професійних кваліфікаційних директив;
    - консолідована версія професійних кваліфікаційних директив;
    - короткі коментарі CFE
  • Кодекс платника податків. Зауваження по короткому варіанту кодексу і подальшого виданню спільно з Азіатсько-Тихоокеанської асоціацією податкових консультантів (AOTCA) та Товариством фахівців з трастам і власності (STEP)
  • Інформація про конференції Професійного комітету 7 грудня 2012 в Лондоні «Амністія-привілеї-розголошення»

Надалі робота комітету проходила в групах, де обговорювалися наступні питання:
1. Частковий допуск у професію.
Професійні кваліфікаційні директиви дозволяють регулювати в країнах-членах ЄС діяльність податкових консультантів з інших країн, чия професійна кваліфікація визнана. Якщо необхідна кваліфікація податкових консультантів в окремій країні не може бути встановлена, то можливий частковий допуск у професію.
Розглядалося питання про можливі ризики для клієнтів при наданні послуг консультантами з інших країн. Чи можливо в окремих країнах здійснення діяльності податкових консультантів, якщо частковий допуск у професію гарантований?
Більшість учасників засідання критично налаштовані до часткового допуску в професію, пояснюючи це тим, що навіть в окремих країнах, що входять в ЄС, вимоги щодо регулювання професійної діяльності податкових консультантів можуть відрізнятися. Рівень кваліфікації окремих консультантів також істотно відрізняється.

2. Професійні карти
Європейська комісія планує випустити професійні карти для деяких професій. Карти повинні полегшити процедуру здійснення діяльності за кордоном тимчасово і постійно. Карти передбачається випускати через систему, що дозволяє здійснювати on-line комунікації з державними органами.
Обговорювалися наступні питання:
Чи стане введення професійних карт підтримкою для ваших членів?;
Хто буде приймати рішення про введення професійних карт для окремих професій?;
Як ви бачите вирішення питання в країнах, де професійна діяльність не регулюється? Повноваження будуть передані держорганам?
Система професійних карт дозволить податковим консультантам при зверненні в іншу країну за визнанням своєї кваліфікації отримати визнання за замовчуванням, у тому випадку якщо відповідальні органи в цій країні не реагують на відповідний запит.
Однак багато членів професійного комітету висловили думку, що на сьогоднішній день гострої необхідності введення професійних карт для європейських податкових консультантів не існує.

3. Професійна страхова гарантія
У країнах, де вимоги до страхування податкових консультантів є обов'язковими, чи потрібне страхування консультантів з інших країн, які тимчасово консультуючих на території даної держави?

  • Чи вважаєте ви, що вимоги до страхування є захистом для клієнтів?
  • Повинен існувати мінімальний розмір страхового покриття?
  • Клієнти юридичні та фізичні особи повинні мати однаковий рівень захисту?
  • Вимоги до страхування чи є бар'єром для надання послуг за кордоном, у разі якщо страхування для іноземців часто недоступні на ринку окремих країн?

В ході обговорення в черговий раз було підтверджено необхідність існування професійних страхових гарантій та визнано, що розмір мінімального страхового покриття повинен відповідати ситуації, що склалася на ринку податкового консультування.

 
© 2006 Спілка податкових консультантів України
контакти
ООО "С-Дизайн" Разработка сайта
ООО "С-Дизайн"